tisdag 25 november 2008

Som tåget

Två dagar med snö och trafikkaos - för alla andra trafikslag. Inte för tåget. SJ har klarat den första vintersvängen galant!

Ok, i går var tåget 15 min sent till Norrköping och idag 35 min sent, men det berodde ju inte på vädret.

4 kommentarer:

Jonas sa...

I söndags tror jag det var jag hävde ur mig att jag inte skulle ta mig till jobbet på hela veckan eftersom tågen stannar om det blir molnigt, vilket jag fick äta upp. Jag var rejält imponerad att det har funkat så bra trots snön.

Säg den lycka som varar.

I morse var mitt tåg utbytt mot ett loktåg - utan kaffe, utan internet, utan plats. Detta resulterade i att jag kom till jobbet en halvtimme sent, utan det goda humör som jag är helt säker på att jag tog med mig hemifrån.

Jag förstår att man inte kan göra så mycket åt att tåg går sönder, men att berätta att tåget är utbytt samtidigt som det rullar in på stationen är otroligt dåligt. De har ju vetat om det åtminstone sedan en halvtimme då det lämnade Linköping, och skulle jag gissa så har det varit känt sedan kvällen innan.

För det första kan/vill min hund inte ligga på hårt underlag då hon får ont i knäna av det. Det kanske låter fånigt men ni kan gärna få se såren om ni vill. Mattan på X2000 verkar dock duga åt henne, det hårda golvet på intercitytågen vägrar hon att ligga på. Resultatet blev att hon stod/satt i 1:40.

För det andra var tåget redan fullt när det kom till Norrköping. Att få plats i djurkupé var omöjligt. Folk fick sitta i lekrummet! Det är kanske funkar i undantagsfall, men med tanke på att hundar inte är tillåtna i 85% av utrymmena på tåget blir det genast lite krångligare. Därför blir jag genast lite argare än medelresenären. Hade jag vetat i förväg att tåget varit utbytt hade jag bokat om min resa. Jag kollar alltid status på tåget via mobilen när jag går hemifrån, och statussidan visade endast att tåget avgått från Linköping 2 minuter sent vilket inte är onormalt.

När jag dessutom inte kan jobba eftersom det varken finns WLAN (för uppkoppling) eller eluttag (så jag kan vara uppkopplad via mobilen i stället, vilket drar batteri) är det en för mig totalt värdelös resa.

I vanliga fall tycker jag att informationen har blivit nästan löjligt utförlig, och i bland känns det som att personalen på tågen är helt pratsjuka och ska informera om minsta lilla händelse (Tåget kan bara köra 198 km/h, kanelbullarna är slut.. osv), men i detta fallet blir det en tumme ner till SJ för dålig information.

heja björn sa...

Ditt tåg, tåg 520, blev 16 minuter sent till Stockholm C, och förseningen hade inte ens blivit så stor om det inte vore för att X2000 nummer 420 från Göteborg fick passera 520 i Södertälje, och det med all rätt. Det var jag själv som kom med förslaget då jag satt o spakade 420, vi kom ikapp er ungefär i höjd med Flen och då bad jag tågtrafikledningen om att få passera er på första bästa ställe, men det blev först i Södertälje. Detta merförsenade er resa men eftersom mitt tåg låg i tid så undvek man att få två sena tåg till Stockholm C.

Jonas sa...

Heja Björn: Jo, jag förstår resonemanget bakom att låta tåg som är i tid passera sena tåg. Och i huvudsak var det inte förseningen jag var på dåligt humör över heller. 16 minuter är .. okej, eller hur man ska säga.

Kritiken beror på att jag fick tjata mig till en sittplats, inte kunde jobba, inte fick något kaffe samt att min hund led hela resan. Hade det bara funnits information om att tåget var utbytt hade jag bokat om eller i värsta fall jobbat hemifrån idag.

Två minuter på perrongen är helt enkelt inte tillräckligt för att avgöra om det finns plats på tåget eller om man ska försöka åka senare.

Att tåget var försenat för att det var utbytt bryr jag mig inte så mycket om.

Årskortguld sa...

HEJ

Kul blogg som ger en hel del insikt och tips om att åka tåg.

Jag själv har en blogg som beskriver tågresandet från en liten annan vinkel nämligen som privatperson som köpt ett Årskort Guld av egna pengar för att bara åka tåg under ett år för nöjes skull.

Kolla gärna www.arskortguldsj.wordpress.com om ni är intresserad av mitt lilla "projekt".