tisdag 29 januari 2008

Modigt!

På 6.20 tåget idag var det en kvinna som sa till ett gäng ungdomar att de skulle va tysta. FAST VI INTE SATT I TYST AVDELNING.

Hon tyckte att de kunde gå till bistron om de ville prata när det var så tidigt på morgonen.

Det tycker jag var modigt.

10 kommentarer:

Jens sa...

Tull synes jeg. Vil man ha det stille får man sitte i stillevogn eller bruke ørepropper. Å hindre et selskap på flere personer som reiser sammen i å snakke med hverandre i et normalt volum mener jeg blir helt feil, så sant vi ikke snakker nattog.

Orkestertanten sa...

Vi snackar 6.20! Normal samtalsvolym då är, uuuhhhm, noll decibel. Klart att man ska ta hänsyn! Och finns det en restaurangvagn ska man absolut gå dit! Om jag sitter i sällskap med folk använder jag antingen den, eller faktiskt ofta djuravdelningen, eftersom den oftast är tom. Annars får man ta hänsyn till att folk vill ta det lugnt på tåg, tycker jag.

Men det märkligaste är ju de som bokar upp sitt SÄLLSKAP till tyst avdelning. Hur tänker man då? Hade en otroligt fånig diskussion med en herre häromdagen angående det. Det var på 8.30-tåget, och det kan man nog anse vara sent på dagen, men jag behövde i alla fall sova, och hade bokat tyst avdelning. På plats 1+2 (dvs de som går FÖRST i platsbokningen av tyst avdelning, så de hade inte fått biljetterna för att det var fullt i resten av tåget) sitter det ett par och pratar. Jag hyssjar efter tio minuter, varpå mannen i sällskapet tycker att jag är ett pucko, men han kan inte säga det direkt till mig, utan går omvägen via ombordpersonalen...

-"Ursäkta, får man inte prata här, eller?"
-"Man ska hålla en låg samtalston, så du får prata, men det kan hända att nån säger till."
-"Ja, det har det redan gjort, men så här lågt som jag pratar nu, FÅR jag det eller?"
"-Öh, ja, kanske det."

Så jag reser mig upp och säger att vi kanske kan prata direkt ill varann istället, och att han naturligtvis har
RÄTT
att prata, men det är inte särskilt
TREVLIGT eller
HÄNSYNSFULLT.
Suck!

Linda sa...

Jens: 6.20 känns ju mer eller mindre som ett nattåg. Folk sätter sig ner och somnar om. Dessutom vet jag inte vad tull betyder.

Orkestertanten: Djuravdelningen är ju den avdelning som pendlare använder för att få tyst... just för att den så ofta är tom! Ingen bra pratvagn med andra ord. Folk som pratar i tyst avdelning ska skällas ut. Oftast har man ju ingen som helst uppfattning av hur högt man själv pratar. Dessutom har vissa män en basröst som skär igenom allt annat. Oavsett hur tyst de pratar. När jag hamnade i en diskussion med en man i tyst avdelning om volymen på samtalston sa jag till honom att det är många som åker varje dag som sitter i den vagnen och att det är väldigt viktigt att få lugn och ro den stunden. Det förstod han faktiskt. Han tystnade helt. Fast nu sitter jag aldrig i tyst längre. Det är jobbigare att sitta och irritera sig på att det aldrig är tyst än att sitta i vanlig vagn :-)

Jens sa...

Jeg tar ofte et tog som går fra min stasjon 5.23 og er framme i Oslo 6.45. Sover aldri, men jobber litt på toget. Kan tenke meg at ca. halvparten sover i de vanlige vognene på dette toget, på 6.23 en time senere er det laaangt færre, kanskje en fjerdedel. Om jeg drar sammen med en kollega og vi har behov for å diskutere dagens jobb så gjør vi det. Det finnes ingen restaurantvogn å sette seg i heller, og i de togene som har det er det ikke spesielt behagelig å sitte er over lengre tid da det er benker med lave rygger.

Skjønner ikke problemet egentlig, om jeg vil sove tar jeg med et par ørepropper så hører jeg ingen verdens ting om så sidemannen sitter og synger høyt. Det er IMHO et mye mindre problem å måtte bruke ørepropper enn å sitte i timesvis og ikke få jobbet fordi man ikke kan snakke i telefonen eller med kollegaer. Det er ikke alle som har behov for (eller klarer) å sove igjen etter at man har stått opp...

orkestertanten sa...

Linda: Medveten om djuravdelningens dubbla funktioner... Men jag brukar tänka att man stör bara 8-14 andra, istället för typ 60 i resten av vagnen. Och sitter folk och sover så går jag någon annanstans.
Håller med om tyst avdelning. Bättre att gå runt tills man hittar ett tyst hörn. Det borde finnas fler obokade vagnar på alla tåg, där hamnar för det mesta pendlare och de brukar vara tystare...

Jens: Har inte hittat några öronproppar som stänger ute tillräckligt bra, men jag kanske ska kolla med kollegor som jagar. Är du säker på att dina kollegor på tåget och de du ringer upp vill prata med dig så där dags på dygnet? Det ABSOLUT värsta som finns är att lyssna på folks dödstråkiga jobbproblem. Mejla! MSN!
Men problemet skulle ju vara snabbt avhjälpt om man kunde tänka sig en vagn för de som vill ha tyst, och en för de som skiter i vilket. Om nu ditt morgontåg har flera vagnar, allltså.


Överhuvudtaget är det alldeles för ont om bra utrymmen som signalerar antingen "ta det lugnt" eller "här gör det inget om du har trevligt" på dagens tåg.
Åker X40, dubbeldäckartåget, alldeles för ofta, och där kryllar det av fyrgruppsäten, utslängda lite varstans. Mao hamnar alla sällskap också utslängda lite varstans. Och alla vet ju att chansen för kackel är högst där. Så var ska man sitta för lite lugn och ro?
Saknar de gamla regionaltågen, som bara var rader med två-säten, som på Uppsalapendeln. Dessutom lät tåget i si g så mycket att många av de övriga resenärenas samtal doldes i bruset. Mycket skönare än dagens tysta tåg, faktiskt.

Linda sa...

Jens, nu tycker jag synd om dig! Åker du 5.23??? Och på ett tåg med OBEKVÄMA SÄTEN??? OCH utan restaurangvagn! Tycka vad man vill om x2000, men det är ju SÅ sköna säten! Om du dessutom inte kan sova igen när du har gått upp är det ännu mer synd om dig.

Orkestertanten: jag brukar faktiskt lyssna på radion... det stänger ute en hel del och blir som ett behagligt surr i öronen som är lätt att sova till (för mig...). Dubbeldäckarna är ju rätt obekväma...

Jens sa...

Nei, setene i type 73B er meget gode de. Men setene i bistrovognen i type 73A (73B har ikke bistro) er ikke akkurat egnet for lengre opphold.

7 timers søvn er det jeg trenger og det har jeg fått når jeg står opp. Dermed er det ikke så lett å sove noe mer nei.

Ellers ser det ut til å bli mest bruk av 6.07 avgangen i år :)

Jens sa...

Om noen vil stenge ute omtrent all lyd og høre på noe søvndyssende musikk isteden kan jeg forøvrig anbefale disse:

http://www.shure.com/PersonalAudio/Products/Earphones/ESeries/us_pa_E3c_content

De stenger ute like mye lyd som de aller beste ørepropper og har enormt god lydkvalitet. Bakdelen er selvfølgelig prisen :(

Linda sa...

å, öronproppstips! Härligt.

Jonas sa...

Shure gör riktigt bra lurar, som dock kostar en slant. Kolla även på Etymotic (som inte är billigare)

Personligen irriterar jag mig på pendlare som sätter sig i djuravdelningen utan att ha biljett där, eftersom det innebär att min hund inte får plats..