tisdag 1 juli 2008

Årskort eller årspendlarbiljett?

En sak tycker jag är mycket märklig. Ett årskort på SJ kostar 35 000 kronor. Då får man åka vart man vill i hela Sverige med SJ:s tåg.

Med ett årspendlarkort får man bara åka mellan två orter. Årspendlarkortet kostar lika mycket som tio månadsbiljetter. Det blir 40 300 kronor. Det är alltså DYRARE att bara åka mellan två orter än att åka vart som helst.

Hur tänkte ni där? Att det lönar sig för att man får fem tusen extra priopoäng eller?

8 kommentarer:

Orkestertanten (med årskort) sa...

Ja, schhhh!!!!
Säg det inte till någon!
Kommer de på det där så lär ju årskort silver ryka all världens väg...

Linda sa...

åh, förlåt! Fast vissa åker ju fram och tillbaka lite hur som helst över landet och behöver årskort silver på grund av det. Jag tycker ju framförallt att det skulle vara billigare med årspendlarkort... kanske en tolv kronor eller sådär.

Emelinda sa...

Årspendlarbiljett är totalt onödigt att det ens finns. Här i Örebro säljer vi kanske ett sånt per år.

/Emelinda SJ, Örebro

Anonym sa...

Jag ska börja pendla och kollar på olika varianter... en månadsbiljett kostar tydligen 4000 nkpg-sthlm. Ett silverkort 35... jag har bara anställning ett drygt halvår men överväger ändå silverkortet... då kan jag åka hem till föräldrar, ner till malmö, göteborg osv för å hälsa på kompisar... dessutom hoppas jag ju på förlängning å då kommer jag ju "tjäna" på det... I hope.

Anonym sa...

Kul blogg! Jag pendlar själv Gbg-Sthlm; åker upp tidig morgon och i regel hem två dagar senare. Har gjort så i exakt två år nu. Slitigt men jobbet jag har är svårt att få så man får lida lite. Köpte årskort för ett år sedan och har inte ångrat det en sekund. Dels så fungerar ju inte årspendlarkort m.fl. inte Gbg-Sthlm (det finns inget annan "rabatt" än årskort på den sträckan märkligt nog)och dels så är det värt mkt att inte behöva boka, boka om o.s.v. utan ta det mer som det kommer.
Håller som bäst på att kika på om det kan finnas nåt smidigare och/eller bättre sätt för mig att ta mig till och från Gbg, då jag bor i Ale kommun och det sliter för min sambo att behöva hämta, fixa skjuts till bussen m.m. då vi bara har en bil. Att ha en bil stående tcå dygn i Götet kostar tyvärr 340 spänn och pendeltåget äter upp vinsten jag sparar om jag skulle ta det från Älvängen. Mig veterligen finns det ingen rabatterad parkering i stan även om man har årskort. Eller?
Ska titta in här ibland. Kan nog bidra en del med lite anekdoter om resor... Som sagt, man blir ganska tågvan efter sju timmar i veckan. :o)

Mvh Thomas, Ale, Göteborg, Stockholm, typ...

David sa...

Med tanke på att man får 40 000 priopoäng för årskort silver så blir vinsten bara 300 poäng.

adam... sa...

hej! smidigt att jag kunde läsa lite om årskort silver iom. att jag funderar på att skaffa ett under morgondagen.

Hur är det med platsbiljett osv. är det bara att hoppa på och följdaktligen bli tvungen att flytta runt eller hur fungerar det?

ps. Hur fungerar silverkorten med skatteverket?

tack!

Anonym sa...

Tack för infon och kan även informera att det faktiskt inte är OK att bara "hoppa på" tåget bara för att man har årskort. Ni ska boka som alla andra människor