måndag 23 mars 2009

"Nä, det är fullt"

Jag sitter nu på en dubbeldäckare där jag omöjligt kunde boka biljett i djurkupén eftersom det enligt damen på SJ Affärsresor var fullt. Som tur är finns det ju en reservplats i djurkupén som jag kan sitta på. Av de övriga åtta platserna är endast två upptagna, och jag har extremt svårt att tro att det är sex personer som bokat platser och inte dykt upp. Dessutom löste en av de två som sitter här biljetten på tåget, vilket innebär att det endast är en person här inne som har platsbiljett i den här avdelningen. Men enligt bokningssystemet är det smockfullt och jättetrångt här inne.

Likadant var det förra helgen då jag besökte Vildmarksmässan i Älvsjö. Hade inte hunden med mig men ville helst inte bli instängd på en fönsterplats. Bokningssystemet (på internet) berättade dock att det absolut inte fanns några platser mot gången på hela tåget. Väl på tåget var det knappt halvfullt och jag hade gott om gångplatser att välja och vraka mellan.

Så vad beror detta på? SJ själva hävdar att det är en bugg i bokningssystemet, vilket jag tycker låter extremt konstigt. Dessutom skulle det i så fall ha fixats i helgen enligt damen i luckan på Norrköping C.

Årskortguldsj har skrivit om detta problem här och här, och konstaterar att det går jättebra att boka om man betalar med pengar i stället för med sitt förskottsbetalda årskort. Missa inte kommentarerna där Jonas J (inte jag) har fått beskedet direkt från SJ att de medvetet lagt in denna spärrar för årskortsresenärer under sportlovet för att fylla tågen.

Skandal.

För övrigt borde SJ Internet Ombord lägga till ett o i sin slogan: SJ Internet Ombord - En oanvändbar stund. Hastigheten har som utlovat blivit grymt mycket bättre, men längs Nyköpingsbanan fungerar det bara när tåget står still..

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Ansvarar för internet "o-ombord", eller vad vi nu ska kalla tjänsten, på SJ.

Med lite mer detaljerad data skulle vi kunna följa upp Nyköpingssträckan och få hjälp från er dagliga användare att hitta de lokala problemen. Skulle kunna vara att mobiloperatörernas master inte ger full täckning delar av sträckning - något SJ ej kan styra - men försöka påverka. Återkom gärna med var problemen uppstår och om det är något tydligt mönster (vissa avgång, sträckning, tågindidiv...).

Mvh,

/Johan Mägi

Anonym sa...

Well, det här med att boka plats är ju ett skämt många gånger. När man ringer dem så kan de säga att tåget är fullt, men så finns det TRE obokade vagnar, kanske kan de tipsa om det?

Anonym sa...

upplever oxå att internet funkar dåligt längs Nyköpingsbanan. Både på morgonen från Sthlm 6.06 och hemåt från Norrk 16.24 , funkar sämre kvällsturen än morgon turen. Återkommer om mer detaljer .

Anonym sa...

I morse Sthlm- Norrk 6.06 så funka uppkopplingen fram till söder om Nyköping. Sedan var det "svag signal" (vilket innebär ej användbart) ända till strax innan Norrköping. Norrk- Sthlm 16.24 är det samma sak , svagt fram till Nyköping.När man kollar signalstyrkan på sjinternetombord.se så behövs över sju "streck" för att funka. Under denna sträcka ligger det under.

Jonas sa...

Anonym #1: Tja.. jag upplever problemet som relativt slumpmässigt. Dessutom funkade det jättebra på dubbeldäckaren häromdagen, men jag åker bara med dem i nödfall så jag kan inte säga om det berodde på tåget eller tiden.

Just precis nu (fredag 27/3 avgång sthlm-nkpg 16:06 - bry dig inte om bloggens tidsstämpel, den ligger i nån konstig tidszon) funkar det rätt bra trots att det är en del folk på tåget.

Jonas sa...

Jag bistår gärna med detaljerad data. Om GPS-mottagningen hade varit bättre ombord hade jag kunnat bidra med en karta med mottagning och överföringshastigheter inprickade. Ska klura på en lösning.

Unknown sa...

Detta med att det fullt men inte är det är ett ständigt problem - eller om man vänder på det - en möjlighet.

Det finns helt klart buggar i bokningssystemet så att vissa områden i vagnarna anges som fullbokade inte är det.

Lite synd är det när resenärer som inte har bokade biljetter på förfrågan om de kan åka med blir avvisade trots att det finns obokade avdelningar på tågen.

Jag lever och lever väl med fenomenet då jag snabbt identifierar dessa vagnar och sätter mig där och njuter - om jag inte är pratsjuk förståss.

Det största problemet är nog att SJ förlorar i trovärdighet när man säger att man inte får gå ombord på tåg utan bokad biljett när man vet att fullt tåg nästan aldrig är ett fullt tåg.

Eller som man säger på engelska "Do not take a NO for an answer".

Gör inte Du det heller!

/Årskort Guld SJ
(www.arskortguld.sj)

Unknown sa...

Den första tiden använde jag mig av SJ Internet men gick sedan över till mobilt internet från Telia Sonera.

Det främsta skälet var att jag som gravt internetberoende ville få tillgång till internet även på andra tåg än X2000 och dubbeldäckarna samt på bussar och båtar.

Mobilt internet har både större tillgänglighet längs med linjerna och hastighet än SJ Internet men det finns ställen längs med huvudlinjerna som det i stort sett står stilla.

Inom tätbefolkade områden kring Stockholm/Göteborg/Malmö är det full fart men mellan städer kan det ofta gå ruskigt segt.

På Norrlandslinjerna är regelverket att man kan se ljus i husen så fungerar det mobila bredbandet men är det bara granar så är det inte mycket till hastighet.

Småland är ett mörker dessutom.

Sedan dyker allt när man skall genom tunnlarna tex söder om Stockholm vilket inte skulle ske om man hade installerat läckande antennkablar.

Men på det hela fungerar det mobila bredbandet bra och bättre än SJ Internet med till en extra kostnad på 229:- i månaden då SJ Internet ingår i biljetten i 1 klass.

/Årskort Guld SJ
(www.arskortguldsj.se)

Per sa...

Har på sträckan mellan Osby Linköping (på väg mot Stockholm) upplevt Internet ombord. Segt hela tiden med avbrott (har fått logga in 3 gånger). Långa perioder fungerar det inte alls. Tänkte jobba på tåget, men då jag hela tiden jobbar online var Internet ombord i stort sätt oanvändbart.