Efter ungefär ett halvårs dagpendling mellan Stockholm och Gävle har jag kommit till insikt om en viktig sak, en sak som är viktig för hälsan och välmåendet. När jag började min pendlingstid envisades jag med att sitta i tyst vagn eftersom jag trodde att det skulle vara det lungaste och därmed minst ostressiga sättet att resa. Efter ett halvår var jag sen ute med mina bokningar vilket resulterade att jag inte fick plats i tyst avdelning och tur var väl det.
Så här är det. I tyst avdelning är man på sin vakt och minsta lilla störning stör mer än vad den egentligen gör. Det är som en kollektiv ilska som råder i avdelningen och det skapar så mycket irritation när någon som inte respekterar eller fattar att de sitter i tyst avdelning stör. Man måste hela tiden avväga hur mycket de stör och sen vara beredd att påtala att de sitter i tyst avdelning. Det är inte bra för hälsan att sitta där och vara sur och irriterad. Dessutom är det genomfartstrafik i vagnen och många toabesökare som envisas med att slå igen toadörren så hårt det bara är möjligt hjälper inte.
Så from nu sitter jag oftast i vagn fem eller sex. Där ringer mobiltelefoner ibland men oftast är det lungt och skönt, iaf på mornarna är det lugnt, och man behöver inte bli irriterad alls. Jag mår mycket bättre :-) Dessutom är det en skjutdörr på toan i vagn 6 vilket gör den ljudlös. Varför har SJ inte tyst avdelning i vagn 6? Fast nu är ju den vagnen så bra ändå så det gör detsamma.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag vet inte om jag orkar mig på en förklaring. Nä jag orkar inte. Eller jo, jag gör ett försök...
I vagn 1 (1kl) finns tyst avdelning närmast toaletten, vilket kan tyckas vara illa med allt folk som springer dit och slår i dörren. Valet är att placera det i andra änden, men där finns istället köksutrymmet och serveringsplatsen dit resenärerna springer och hämtar kaffe och frukt. Jag tror inte personalen önskar att ha sitt kök i den tysta avdelningen, därför får den ligga i den andra vagnsänden. Den enkla lösningen kan tyckas vara att lägga köket vägg i vägg med toaletten, men där sätter praktiska detaljer stopp, det handlar om avlopp och färskvattenbehållare. Sen tycker jag inte att det är helt klockrent att ha ett kök precis intill en toalett, men det är en högst personlig åsikt.
Gällande 2 kl så håller jag med om att tyst avdelning borde finnas i vagn 6, där finns nästan ingen onödig trafik i mittgångnen, förutom de resenärer som missat att de sitter i vagn 5 på väg "hem" från bistron och vänder när det tar stopp vid dörren in till förarhytten i vagn 6. Man skulle dock vara tvungen att dela av vagn 6 i två delar för att inte "tvinga" de som åker på rullstolsplats att sitta i tyst avdelning.
Djuravdelningen är oftast rätt tyst, ibland rätt spännande, men alltid vältrafikerad eftersom den ligger "vägg i vägg" med bistron.
Som vi tidigare avhandlat är det inte speciellt gott om plats i djuravdelningen och två fredagar i rad har min hund Smilla och jag (varav den ena upplever det på ett något mer fysiskt och direkt sätt) nu observerat en negativ bieffekt av att ha en trång djuravdelning intill en bistro: Att hunden inte får plats annat än i gången i kombination med att folk totalt tappar kontrollen över sina fötter efter en fredagsöl på tåget resulterar i ett gällt skall och en öm svans.
Man kan inte få allt.. :/
Skicka en kommentar